Kapell Klezmorim

<<Back<<


 

Kapell Klezmorim

Den judiska musiktraditionen från Östeuropa är en blandning av religiös musik och folkIkmusik. Musiken framfördes av så kallade klezmer, vilket innebar att de inta bara spelade musik utan stod för hela underhållningen vid fester och evenemang. Pluralformen för klezmer är klezmorim, så Kapell Klezmorim betyder en grupp av musiker som spelar klezmer.


Kapell Klezmorim är en grupp musiker från Malmö med varierade bakgrunder som tycker om att spela klezmer. Det var Stefan Edenborg som tillsammans med Garik och Irina Binder som bildade bandet någon gång mellan 1999 och 2000. När sedan Jerker Heijkenskjöld och Johan Olsson anslöt sig kände vi att vi hade ett sound som vi tyckte om. Johan som är en eftertraktad musiker, lämnade sedan över till Edin Bahtijaragic någon gång under 2003.

Vi har ingen basist i bandet utan överlåter basen åt Gariks vänsterhand att sköta det.

Vi har spelat i en rad olika sammanhang sedan starten, klubbar, bröllop, kyrkor och rena konserter. Tyvärr blir det inte så ofta eftersom medlemmarna är engagerade i flera olika ensembler.

Irina, vår violinist är frontfigur. hon har utvecklat sin teknik genom att spela allt från zigenarmusik till symfoniorketster. Till vardags spelar hon i Malmö Operas orkester och tillsammans med Garik också i tangoorkestern Tangarte.


Garik, som är utexaminerad solist från konservatoriet i Köpenhamn har under åren utvecklat en fantastisk känsla för musikstilar som klezmer och tango.


Edin, är yngst i bandet, han är utbildad på Musikhögskolan i Malmö. Han spelar i flera ensembler som specialiserat sig på olika sorters musik från Östeuropa, hans virituosa spelstil är en härlig tillgång i bandet. Edin är också en av frontfigurerna i Tummel.


Jerker, är inte bara en trumslagare utan en fantastisk percussionist med en stor musikalitet. Han har en gedigen erfarenhet av flera musikstilar och då främst jazz, men också latinamerikansk musik. Jerker tillbringade några månader på Kuba för att tillägna sig den äkta rumban.


Stefan, har inventerat en rad olika musikstilar allt från jazz, folkmusik och klassiskt. 1995 fick han Zornmärket i brons för livfullt spel av skånelåtar. Till vardags arbetar Stefan med olika former av kulturadministration och ägnar en stor del av sin fritid åt musik.


Kapell Klezmorims repertoar är ganska unik, mest rör det sig om melodier som vi hittat i en notbok med transkriptioner av allt som spelats in på skiva i Odessa före 1939. Dessa melodier har vi arrangerat på ett personligt och traditionellt sätt. Vi har inspirerats av gamla inspelningar av liknande repertoar med artister som Dave Tarras och Naftule Brandtwein. Övriga låtar är traditionella melodier som de flesta känner igen som lyssnat på klezmer. Så en konsert med Kapell Klezmorim innebär en mix av både kända och okända melodier. Vi älskar att kasta oss mellan hetsigt snabba till sentimentala och känslosamma låtar i en härlig kontrast. Det är danser som freylechs, skochne, chosid, sher, hora, bulgar och en och annan gas nign.

 

 

 

 
 

 

Contact & booking

Stefan Edenborg

Liarumsvägen 87

290 10 Tollarp

Sweden

stefan@edenborg.com